Otto-Brandt

TerhiDela

Republikens president Urho Kekkonen invigde Nordens största småbåtsfabrik i februari 1972 i en liten sydvästlig finsk fiskebygd, Rimito. Terhi-båtarnas historia fick en rivstart då den tiotusende båten tillverkades endast två år senare.

Korpivaara Oy, som grundades redan 1917, som sedan 1962 hade sålt de inhemska Terhi-utombordsmotorerna, ville ha ett eget urval av hållbara och serietillverkade båtar. Detta var grunden till att Terhi-båtsortimentet började planeras på 60-talet. Korpivaara Oy grundade år 1971 Konemuovi Oy som startade tillverkningen av Terhi-båtar 1972. Tillverkaren gjorde det modiga beslutet att vara den första i Europa som investerade i ett helt nytt material, ABS-plast, Akryl, Butadien och Styren, som är vädertåligt, hårt, segt, oförstörbart och lättskött. De första Terhi-båtarna var Terhi 240, Terhi 310 och Terhi 390 och de exporterades till elva länder.

Redan från första början talade man om Terhi-båtarna som ”söta som jordgubbar” och att det som var vackert också var praktiskt. Då Terhi- utombordsmotorernas tillverkning upphörde fortsatte båtarna att bära detta namn ut i världen. Terhis osänkbara skrov gav en bra start till konceptet praktiska båtar, d.v.s. båtar som är gjorda för hårt bruk och är skräddarsydda för nordiska väderförhållanden. Detta fick Otto Brandt-koncernen att köpa företaget 2005. Otto Brandt hade redan då en över 100-årig historia med fritidsfordon och båttillverkning och -försäljning. Ännu idag, när Terhi fyller 40 år och 200 000 båtar senare, är Terhi fortfarande Nordens största båttillverkare och den ända ABS-båttillverkaren i Europa. Marknaden, teknologierna, bruksområdena och trenderna har kommit och gått men Terhi hålls alltid på ytan. 

Terhis modellutbud finns på www.terhi.fi .

Terhi båtarna tillverkas av TerhiTec Oy

Bildgalleri

Stäng
Stäng