Otto-Brandt
   

MuseoDela

Otto Brandt konsernen öppnar ett museum i sitt huvudkvarter i Vanda. Här kan man se gamla motorcyklar så som Wanderer, Rudge och Excelsior samt en nästan 100 år gammal Archimedes utombordsmotor och andra produkter som har bidragit till företagets historia.

I det lilla museet finns det många olika motorcyklar från företagets historia. Företaget grundandes 1905, och redan 1913 började företgaet driva verksamhet runt motorcyklar. Året 2013 då museet öppnas blir alltså 100 år av motorcyklar för koncernen.

– Vi värdesätter och vill minnas vår historia, vi respekterar den i vårt företag. Under över hundra år har det hunnit samlas en hel del maskiner och vi har också medvetet sökt efter saker som funnits i vårt sortiment så att vi nu kan uppvisa en tidslinje av allt vi gjort under vår historia. säger Stefanie Brandt

Kända maskiner från filmens värld

Många av maskinerna som nu uppvisas har tills nu legat i lager. Bland dessa finns en Wanderer med sidovagn från början av 1900-talet, en 1800-kubiks Honda Rune customcykel som var planerad för den amerikanska marknaden och förfadern till Honda Monkey, den 50 kubiks CZ100 som man kan se i bl.a. Spede-filmerna.

I museet finns också en riktig kändis, en av de första Honda fyrhjulingarna som kan ses i James Bond filmen Diamonds are forever. Av denna modell, ATC90 finns det bara några kvar i världen.

En mycket sällsynt juvel är Excelsior Super X motorcykeln som Otto Brandt hämtade till Finland 1928.

– Det var den första 750-kubiks V-maskinen i Förenta Staterna. Tillverkningen avbröts under recessionen, vilket är en historia för sig. Någon expert påstod att det inte finns en enda av dessa i Finland, men vi har en.

Otto Brandts racingkarriär

I museet finns också en Harley Davidson med sidovagn från 1920-talet, många Honda motorcyklar och Rudge som Brandt importerade i början av 1900-talet. Det var på en Rudge som Otto Brandt själv tävlade med på 1930-talet. I museet får man ta del av Otto Brandts långa karriär som motorcykelförare och racerbåtsförare i form av många av hans medaljer, bilder och hans racing båt.

För de som håller Norton Commando kär finns den sista tvåcylindriga årsmodellen med den traditonella formgivningen på display.

Öppet för alla

Museet är öppet vardagar kl. 08:00-16:00 utan guide. Besökarna måste anmäla sig i andra våningen vid informationsdisken. Vi har ett öppet kontor, så vänligen ge våra anställda arbetsro. Större grupper ska boka besökstid. Guidade turer kan också ordnas bara ni bokar i god tid, kontakta Stefanie Brandt för mer information.

Stefanie Brandt
Member of the board
Oy Otto Brandt Ab
+358 (0) 207 757 283

Otto Brandts huvudkontors adress är Stubbackavägen 7B 01740 Vanda

Stäng
Stäng